Postgraduate Studies Program
Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) – ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Μαρία Δασκολιά, συμμετείχε εκπροσωπώντας το ΕργΠΕ στις εργασίες του διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο “Narratives for Ecological and Sustainable Transition(s). Nesting Theory and Praxis through Literature-Based Workshops”, το οποίο οργανώθηκε από το NEST Research Network και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Bergamo, στις 21-22 Μαΐου 2025.
Βασική έννοια του Συνεδρίου αυτού ήταν εκείνη του «φωλιάσματος» (nesting), η οποία προσεγγίστηκε κυρίως με δύο τρόπους:
α) Καταρχάς, μεταφορικά, ως ένα θεωρητικό, επιστημολογικό και ηθικό, πλαίσιο προσέγγισης, έρευνας και αξιοποίησης των διαφορετικών μορφών «περιβαλλοντικών αφηγήσεων», με έμφαση στην ανάδειξη και καλλιέργεια ενός ενεργού ενδιαφέροντος και φροντίδας για τις εύθραυστες ευαλωτότητες των ανθρώπινων και μη-ανθρώπινων όντων και τόπων, και με στόχο τη μετάβαση σε έναν καλύτερο κόσμο, κατά το πρότυπο του «οίκου» (oikos), δηλαδή πιο αειφορικού και χωρίς αποκλεισμούς, που βασίζεται σε και προωθεί ένα σύστημα μετα-ανθρωποκεντρικών νοημάτων και αξιών (Braidotti, 2019).
Και (β) πιο περιγραφικά, ως το «φώλιασμα» διαφορετικών μορφών περιβαλλοντικών αφηγήσεων της μιας μέσα στην άλλη, και όλες μαζί μέσα από βιωματικές, ενσώματες, αναστοχαστικές και κοινωνικά κριτικές μαθησιακές εμπειρίες που επιδιώκουν τους παραπάνω στόχους, τόσο μέσα σε τυπικά-σχολικά περιβάλλοντα όσο και σε μη-τυπικά εκπαιδευτικά πλαίσια, όπως επίσης και μέσα από τη συμμετοχή στις τοπικές κοινότητες και στην κοινωνία των πολιτών.
Όλοι οι συμμετέχοντες (ακαδημαϊκοί ερευνητές, στοχαστές και καλλιτέχνες) προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ερευνητικές εργασίες τους σε ειδικές διαδραστικές συνεδρίες, συζητήσεις και εργαστήρια, που οργανώθηκαν γύρω από τις αναρτημένες καθ’ όλη τη διάρκεια ανακοινώσεις τους (posters).
Η εργασία που παρουσίασε η κ. Δασκολιά από κοινού με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια και συνεργάτιδα του ΕργΠΕ, κ. Νάγια Γρίλλια, είχε τίτλο “Nesting environmental narratives: Exploring metaphors in student teachers’ reflective accounts” [«Ενσωματώνοντας περιβαλλοντικές αφηγήσεις: Εξερευνώντας τις μεταφορές στις αναστοχαστικές αφηγήσεις μελλοντικών εκπαιδευτικών (φοιτητών παιδαγωγικών τμημάτων)], αποτελεί μέρος μιας εν εξελίξει έρευνας που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕργΠΕ. Η συζήτηση που ακολούθησε γύρω από το σκεπτικό, τη θεωρητική πλαισίωση, τη μεθοδολογική προσέγγιση και τα αποτελέσματα της έρευνας συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές προτάσεις για νέες συνεργασίες. Αντίστοιχα σημαντικός ο αντίκτυπος και από την παρουσίαση της κ. Δασκολιά άλλων ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων του ΕργΠΕ, που προωθούν διεπιστημονικές προσεγγίσεις διαφορετικών αφηγηματικών μορφών και μέσων με θέμα, προσανατολισμό και στόχο το περιβάλλον και την αειφορία, όπως επίσης η οπτική και συμβολή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Εκπαίδευσης για την Αειφορία προς την κατεύθυνση αυτή.