Postgraduate Studies Program
Εκ μέρους του Κοσμήτορα της Σ.Θ.Ε., Καθηγητή κ. Αριστείδη Παρμακέλη, αναρτάται το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστήμιου & Πρόεδρου της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, Καθηγητή κ. Ν. Θωμαΐδη:
Για 7η συνεχή χρονιά, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως κόμβος του EIT Health για την Ελλάδα , με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει τις Ημέρες Καινοτομίας (i-Days: https://eithealth.eu/programmes/i-days/) από τις 22 έως τις 23 Οκτωβρίου 2024 στο Παλαιό Χημείο (Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής) Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104, 10680 Αθήνα.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:
Ομάδες φοιτητών (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες) εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στους τομείς της υγείας και της τεχνολογίας deep tech. Οι φοιτητές καλούνται να επιλύσουν πραγματικά προβλήματα και προκλήσεις, που τίθενται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ στη συνέχεια διαγωνίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε σύγχρονες πρακτικές, όπως το Design Thinking, και εργάζονται σε διεπιστημονικές ομάδες. Οι φοιτητές μπορούν είτε να έρθουν ήδη οργανωμένοι σε ομάδες των τριών, είτε να δημιουργήσουν εκεί ομάδες ή και να ενταχθούν σε κάποια ομάδα. Οι ομάδες θα αναπτύξουν ιδέες που θα δώσουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα στον χώρο της υγείας.
Προτεινόμενες Θεματικές:
Οι ομάδες μπορούν να εργαστούν στα παρακάτω (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) πεδία:
Ψυχική υγεία: Ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση πρώιμων σημαδιών ψυχικών διαταραχών, εφαρμογή ψηφιακών θεραπειών.
Χρόνιες ασθένειες: Ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Μη μεταδοτικές ασθένειες: Μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά ένα τρίτο έως το 2030 μέσω πρόληψης και θεραπείας, και προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας.
Οδική κυκλοφορία: Μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως έως το 2030.
Περιβαλλοντική υγεία: Μείωση των θανάτων και των ασθενειών από επικίνδυνες χημικές ουσίες και τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους μέχρι το 2030.
Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία: Διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης, οικογενειακού προγραμματισμού και ενημέρωσης έως το 2030.
Κατάχρηση ουσιών: Ενίσχυση της πρόληψης και θεραπείας της κατάχρησης ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ, πιθανώς και το κάπνισμα) έως το 2030.
Μελλοντικές πανδημίες: Προώθηση της υγιεινής συμπεριφοράς όπως για παράδειγμα εκστρατείες ενημέρωσης για την σημασία του εμβολιασμού, προώθηση της υγιεινής διατροφής και της άσκησης.
Διαδικασία Συμμετοχής:
Oι φοιτητές, προερχόμενοι από διαφορετικά ακαδημαϊκά πεδία, θα σχηματίσουν ομάδες και θα διαγωνιστούν με την καθοδήγηση εξειδικευμένων μεντόρων και ειδικών συμβούλων. Η διαδικασία υλοποιείται σε 4 στάδια:
Εγγραφή στις Ημέρες Καινοτομίας μέσω φόρμας συμμετοχής <https://forms.gle/xwBXoSzjxiV76inL6>.
Σχηματισμός ομάδων, επιλογή προκλήσεων και καθοδήγηση από τους διοργανωτές και επεξήγηση του υλικού που θα έχουν οι φοιτητές.
Συνεργασία με καθηγητές και εξειδικευμένους μέντορες / συμβούλους για την επίλυση της πρόκλησης.
Παρουσίαση ιδεών (σε μορφή pitching) και ανάδειξη των νικητών.
Βραβεία:
Θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα στις τρεις καλύτερες ομάδες και συγκεκριμένα:
Η πρώτη ομάδα θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας 1.000 ευρώ
Η δεύτερη ομάδα θα λάβει χρηματικό έπαθλο 700 ευρώ
Η τρίτη ομάδα θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας 500 ευρώ
Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέλη του δικτύου αποφοίτων του EIT Health , αποκτώντας πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Πανευρωπαϊκός Τελικός:
Η νικήτρια ομάδα κάθε χώρας θα συμμετάσχει στον Πανευρωπαϊκό Τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη. Οι νικήτριες ομάδες από κάθε χώρα που θα συμμετέχουν στον μεγάλο τελικό, θα κερδίσουν βραβεία για εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από το EIT Health, ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την καινοτόμο τους ιδέα.
Πληροφορίες:
Μια σύντομη παρουσίαση του Hackathon θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου στις 15.00, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και να λύσουν οποιαδήποτε απορία. Παραθέτουμε το σύνδεσμο:
https://meet.google.com/gzc-iwfp-npb
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον συντονιστή του EIT Health Hub Μάριο Ροΐδη ( mroidis[at]ekt[dot]gr), EIT Health Greek Hub Coordinator και στα στελέχη του Τμήματος Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ( funding[at]uoa[dot]gr <mailto:funding[at]uoa[dot]gr>, 2103688192).